FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

B-Debate: Industrial Biotechnology

Els dies 14 i 15 de febrer tindran lloc les jornades B-Debate: Industrial Biotechnology. Questions Today for Tomorrow's Needs al CosmoCaixa de Barcelona.

La biotecnologia és un dels pilars de l'economia basada en el coneixement (KBBE), aclamat per la Comissió Europea com una oportunitat única per a Europa d'augmentar l'eficiència de la seva investigació. L'augment de la població i el seu progressiu envelliment fan evident la necessitat d'un ús més sostenible i racional dels recursos, com ara primeres matèries i energia, i la biotecnologia industrial pot facilitar el desenvolupament dels bioprocessos necessaris per fer-ho possible. La biotecnologia industrial comprèn dos sectors principals d'aplicació: l'anomenada biotecnologia blanca, dirigida a la producció de productes químics i energia i la biotecnologia vermella, dirigida a la salut.

L'objectiu d'aquestes jornades de debat, organitzades per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és el de generar un fòrum de debat interdisciplinari i internacional, on científics de diferents  àmbits discutiran  sobre els problemes més importants  relacionats amb el desenvolupament de la biotecnologia industrial per a la producció de productes químics i energia, l'ús dels recursos renovables, sostenibilitat,  la producció de biofàrmacs i vacunes, el tractament de les malalties rares o la resposta global a les amenaces de la salut mundial, en un context d'innovació responsable.


Font: http://www.bdebate.org

El CRAG rep la distinció de centre “Severo Ochoa” del MINECO

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), un consorci format per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha aconseguit per primera vegada la distinció com a Centre d’Excel·lència “Severo Ochoa”, que concedeix la Secretaria d’Estat del Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO).

La distinció rebuda pel CRAG suposarà rebre un total de 4 milions d’euros en els propers 4 anys i és el resultat d’una rigorosa avaluació basada en una sèrie de requisits de qualitat i nivell d’excel·lència científica de les investigacions que s’hi realitzen.

Els centres “Severo Ochoa” destaquen tant per la notorietat internacional de les contribucions científiques que realitzen, com per la seva capacitat innovadora i la seva intensa relació amb el sector empresarial i son, a més, centres de referència a nivell mundial capaços d’atraure talent internacional.

Juntament amb el CRAG, els altres dos centres distingits per primera vegada són el Basque Center on Cognition, Brain and Language, i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, del CSIC.

Així, el CRAG es suma a la llista que, a més dels abans esmentats, inclou al Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), l’Instituto de Ciencias Matemáticas (ICMAT), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas Carlos III (CNIO), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), el Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC), i el Barcelona Graduate School of Economics.

Font: irta.cat

La Unitat de Biologia Estructural de l’IBMB-CSIC obté l’acreditació Unitat d’Excel·lència María de Maeztu

La Unitat de Biologia Estructural de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona del (IBMB-CSIC), amb seu al Parc Científic de Barcelona, ha obtingut l’acreditació d’Unitat d’Excel·lència María de Maeztu en la primera edició d’aquesta convocatòria del Ministeri d’Economia i Competitivitat. En virtut d'aquest reconeixement, el grup de recerca comptarà amb un finançament de 500.000 euros anuals durant els propers quatre anys.

L'Institut de Biologia Molecular de Barcelona del Consell Superior de Investigaciones Científicas (IBMB-CSIC) centra la seva recerca en l'estudi dels principals mecanismes moleculars i genètics implicats en la fisiologia i desenvolupament dels organismes vius. Les seves línies de recerca abasten des de la biologia estructural, l'epigenètica i la fisiologia cel·lular fins a la Biologia del Desenvolupament.

La Unitat de Biologia Estructural de l’IBMB-CSIC té com a objectiu principal entendre la maquinària cel·lular mitjançant l'estudi estructural de les proteïnes, els àcids nucleics i les seves interaccions. La seva activitat es focalitza especialment en la regulació de la replicació i transcripció de l’ADN;  l'anàlisi de l’estructura i funció d’ enzims relacionats amb malalties humanes, la recerca sobre diferents patògens (inclosos els virus) i l'estudi dels orgànuls cel·lulars com ara els peroxisomes i mitocondris.

"Aquest reconeixement ens permetrà consolidar els grups i plataformes tecnològiques de la Unitat i també ampliar les nostres capacitats de recerca mitjançant la incorporació de nous conceptes i tecnologies. Continuarem treballant per treure endavant el nostre pla estratègic, centrat en l'aplicació d'aproximacions multidisciplinàries destinades a solucionar problemes essencials en biomedicina i biotecnologia”, afirma Núria Verdaguer, directora científica de la Unitat.

Segons Ferran Azorin, director del IBMB-CSIC, “l'acreditació com a Unitat d'Excel·lència María de Maetzu del Departament de Biologia Estructural representa el reconeixement als esforços i el paper destacat que l'IBMB-CSIC té en el desenvolupament i consolidació de la biologia estructural al nostre país. La recerca de gran qualitat que es duu a terme en la Unitat s'emmarca dins d'un projecte científic sòlid i reconegut internacionalment de tot el conjunt de l'Institut, que aborda de manera multidisciplinària qüestions rellevants en l'àmbit de la biologia molecular, cel·lular i del desenvolupament. Aquesta acreditació ens omple d'orgull i ens motiva a seguir treballant per aconseguir nous reptes”.

Unitats de Excel·lencia María de Maeztu

La darrera convocatòria 2014 del programa de Centres d’Excel·lencia Severo Ochoa ha inclòs la modalitat Unitats de Excel·lencia María de Maeztu per reconèixer l’excel·lència d’estructures organitzatives d’investigació d’acreditada rellevància científica –sense personalitat jurídica pròpia–  que estiguin integrades per la totalitat o part de la plantilla d’investigació d’un centre, departament universitari o institut de recerca.

En l’avaluació d’aquesta primera convocatòria hi han participat 115 científics internacionals de reconegut prestigi. A banda de l’IBMB-CSIC han rebut la distinció:  l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) de la Universitat de Barcelona;  el Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath) impulsat, entre d’altres, per la Facultat de Matemàtiques de la UB a través de l’Institut de Matemàtica (IMUB); el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la Universitat Pompeu Fabra; EL Centro de Investigación de Física de la Materia Condensada (IFIMAC) de la Universitat Autònoma de Madrid i el Departament d'Economia de la Universitat Carlos III. Aquestes noves unitats María de Maeztu disposaran d’un finançament de 500.000 euros anuals durant quatre anys. 

Font: pcb.ub.edu